Mesečna srečanja

Ključ do uspešnosti uporabe pogajalskih veščin v mediaciji skozi prizmo tekmovanja iz mediacije na področju mednarodnega gospodarskega prava v Parizu februarja 2015 - 22.04.2015

Takole je mediator Bill Wood opisal svoje občutke in opažanja ob udeležbi na tekmovanju iz mediacije na področju gospodarskega prava (ICC International Commercial Mediation Competition) v Parizu februarja letos:
http://brickcourtmediators.co.uk/postcard-from-paris/

Uršula Habe

Mediacija med pravom in psihoterapijo: Pogled terapevta - 02.04.2015

Že v teku svojega izobraževanja za mediatorja sem slišal izjavo, da ni take zadeve, ki ne bi bila za mediacijo, da pa je mnogo strank, ki niso za mediacijo. Sedaj po mnogo letih mediiranja vidim, da sicer ne vse, verjetno pa je res večino zadev primernih za mediacijo. Tega pa še zdaleč me morem trditi za stranke, ki pridejo na mediacijo.

Kakšni so razlogi, da ena ali celo več strank ne sprejme na videz logične rešitve, ki se nam mediatorjem in morda celo njihovim pooblaščencem zdi najboljša? Včasih gre za napačne informacije, skrite interese, ki jih ima stranka, nepoštenost, osebna prepričanja…  Včasih pa se srečamo tudi s tako porušenimi odnosi, da mediacija ni več možna. Lahko pa da stranka živi v takih zablodah ali je razvila celo take osebnostne motnje, da z vsem znanjem in triki, ki smo se jih naučili z mediacijo ne gre več naprej in da bi samo s terapijo lahko prišli do rešitve konflikta zaradi katerega so tu. Na predavanju bomo ne toliko teoretično ampak čisto izkustveno pogledali nekaj konkretnih primerov in se pogovorili kako lahko mediator v takih situacijah ravna.

Rudi Tavčar

Kako varovati zasebnost v mediacijskih postopkih? - 12.02.2015

Varstvo osebnih podatkov v dobi modernih informacijskih tehnologij in vseobsegajoče nadzora, ki ga tehnologije omogočajo, vse bolj dobiva na pomenu. Posamezniki se zato vedno bolj zavedajo, da argument "nimam česa skrivati, naj imajo o meni vse", ni pravi. Izjemno pomembno namreč je, da vemo, kdo vse ima naše osebne podatke in predvsem kaj z njimi počne, kako jih hrani, kako dolgo, kdo vse dostopa do njih ... V mediacijskih postopkih je načelo zaupnosti še toliko bolj pomembno, saj se posameznik za mediacijo med drugim odloči morda tudi zato, ker si ne želi javne glavne obravnave na sodišču, temveč res povsem mirne rešitve spora, stran od oči nepoklicanih.

Na predavanju bom predstavila osnovna pravila varstva osebnih podatkov, načela, predvsem pa, kaj je pravica in kaj dolžnost tistih, ki so mediatorji, in kaj tistih, ki se odločijo za to alternativno rešitev spora.

Nataša Pirc Musar

Vsebine preteklega leta

17.12.2014

Kaj pomeni ZARPS za ekonomski položaj mediatorjev.

26.11.2014

Irena Kosovel in Marta Jenko: Pasti in posledice skupnega starševstva za otrokov osebnostni razvoj v luči razvojno analitične paradigme.

11.09.2014

Okrogla miza o mediaciji v potrošniških sporih.

27.05.2014

Poravnava v delovnih sporih.

24.04.2014

dr. Srđan Šimac: Kompetentno upravljanje s konfliktom v mediaciji.

13.02.2014

Okrogla miza o izvajanju mediacij pri Mestni občini Ljubljana.

14.01.2014

Anja Mirosavljević in Vesna Gmaz Luski: Izvensodna poravnava (Victim-Offender Mediation).

Mesečno srečanje 09. 05. 2018  mag. Nina Betetto Etične dileme- izziv za mediatorja

Mesečno srečanje 11.11. 2015 mag. Zoran Hajtnik MEDIACIJA V SPORIH INTELEKTUALNE LASTNINE